Napszemüveg kiválasztása, napszemüveg lencse színek, polarizált lencséjű napszemüveg!

4378772292Nyári vásárlásunk fontos kelléke a napszemüveg. Ilyenkor ne csak a divatra gondoljunk a megfelelő és kellően védelmet nyújtó daraboknak anatómiailag szinte teljesen fedniük kell a szemkörnyéket és megfelelő szabványú UV védelemmel is rendelkeznie kell, mely a későbbiekben megóvja szemkörnyékedet a korai ráncosodástól a szürkehályog és kúszóhályog kialakulásának is megelőzője lehet. Válassz különböző tevékenységhez, sportoláshoz, vezetéshez, vízpartra vagy síeléshez megfelelő színű lencséjű napszemüveget a fény erősségétől függően. Írtam egy kis ismertető a helyes napszemüveg lencse szín kiválasztásához: 

Zöld színű napszemüveg lencse: biztosítja a legjobb színlátást, tompítja az éles fényt anélkül, hogy sötétítené a képet. Minden fényviszony esetén ajánlott a pilóták is zöld lencséjű napszemüveget használnak. 

Sárga színű napszemüveg lencse: megszűri a külső kék fény nagy részét, ezért a kontrasztok jobban láthatók. Gyenge fényben ajánlott hordani például szürkületben, tökéletesíti a látott kép élességét.

Narancs színű napszemüveg lencse: nem ajánlott erős fényben, de a barnához hasonlóan jól érzékeli a mélységet és a teret felhős napokon. 

Barna színű napszemüveg lencse: kerékpározáshoz ideális, a teret és a mélységet jól érzékeli, használata erős fényben ajánlott.

Mi az a polarizált lencse?:  a polarizált bevonatú lencsén nem jutnak át a vakító fények és az erős visszatükröződések csak függőleges fényt enged át a napszemüveg lencséjén. Vízpart, havas táj, aszfaltról visszaverődő erős fény és vezetés közben a fényes felületről zavaróan visszatükröződő sugarak kivédésére ajánlják a szakemberek a speciális polarszűrővel ellátott napszemüvegeket. Ezeknek a lencséi megszűrik, illetve szétválasztják a visszavert sugarakat. Ennek köszönhetően kivédik a zavaró csillogást, ragyogást, vakító fényt, élesebbé válnak a kontrasztok, a színek telibbek lesznek. Például horgászás közben sokkal jobban belelátunk a vízbe.

Mivel megakadályozzák a szem irritációját, a szemünkkel nem hunyorgunk. Minél erősebb a fény, annál sötétebb színű lencsét érdemes választani. Vízparton akkor is ajánlott a napszemüveg viselése ha nem ér minket direkt fény. A fiatalok és a gyerekek fokozottan vannak kitéve a károsító hatásnak, érzékenyebb a szemük, ezért gondoskodnunk kell az ő egészségük megőrzéséről is. Az UVA és UVB fénysugarak rövid és hosszú távon maradandó károsodásokat okozhatnak, melyek megelőzéséről érdemes előre gondolkodnunk. Ilyen betegség lehet például a hóvakság, szürkehályog és nem utolsó sorban a szem környéki bőr korai öregedése. A polarizálás és az UV védelem között nincs összefüggés. Tehát a napszemüveg kiválasztásakor érdemes mindkét kritiériumot figyelembe venni. Csak és kizárólag ,,CE,, vel és UV400 jelzéssel is ellátott napszemüveget vásároljatok ezek megfelelnek az európai szabvány követelményének ez biztosítja számunkra a 100%-os védelmet. Utcai árus bóvliktól óvakodjatok bár mennyire csábító is a széles kínálat. Ha nem vagytok biztosak a választott napszemüveg fényvédelmében, akkor vigyétek be egy közeli optikába, mert ahol van hozzá alkalmas műszer, ott ingyen bemérik az UV hatékonyságot és ezt érdemes kihasználni. Ha engem kérdeztek a legfontosabb az UV védelem hatékonysága és utána jöhet a polarizáció és a tükörfólia a napszemüvegre az utóbbi inkább divat és stílus jegyeket képvisel. Érdemes legalább kétféle fényerősséghez választani napszemüveget pl: vízparti borúsabb időhöz és kültéri sportoláshoz vagy munkához erős fényben, így tudjátok váltogatni a megfelelő színtípust és sokat tesztek az egészségetekért. A napszemüveg legyen könnyű, kényelmes és nem utolsó sorban törés és szilánkmentes. Vásároljatok leinformálható boltban, ahol garanciát is kaptok a termékre valamint speciális útmutatót a napszemüveg tisztításához és tárolásához. 

További egészséges szép nyarat kívánok mindenkinek! szerkesztő: Lénárt Lilla

MegosztásShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on TumblrShare on Facebook
Kategória: Blog | A közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.